SOUMADA İLE İLK TANIŞMA
İlk kez Datça’nın karşısındaki Symi adasında gezinirken, bir kafenin menüsünde görüp, merak etmiştim. Geleneksel bir badem içeceği olduğunu öğrenince, de bir “badem sever” olarak, hemen denemiş ve tadına bayılmıştım. Soumada o yaz hepimizin aklında kalmış, döndüğümüzde evde yapmayı denemiş ve başarılı da olmuştuk.
Sonraki yıllarda, Symi’de ne o kafe, ne de Soumada kalmamıştı. Ta ki yolumuz, Symi ile Knidos arasında bulunan Nisiros isimli volkanik adaya düşene kadar… Nisiroslular turistlerden pek hoşlanmadıklarından olsa gerek, ada biraz kapalı kalmış, geleneklerini korumuş. Bu sebeple de; gördüğüm en otantik Yunan adalarından bir tanesi olarak aklımda yer etmiştir. Adanın geleneklerinden bir tanesinin de Soumada olduğunu görmek ve bu lezzete yıllar sonra, yeniden kavuşmak da beni çok mutlu etmişti.
Rakı beyazı renginde , lezzetli mi lezzetli bu içecek, ana vatanı olan Nisiros’ta geleneksel olarak; su, kırılmış buz ve birkaç yaprak nane ile servis ediliyordu. Serinletici ve ferahlatıcı etkisi tartışılmaz, lezzeti enfesti… Bir gün hayal ettiğimiz çiftliği kurduğumuzda, mutlaka Soumada’yı ürün olarak yapmalıyız, diye tartışmalar eşliğinde Nisiros’tan döndük.
Aradan yıllar geçti ve hayalimizdeki çiftliğimiz gerçeğe dönüştü, biz de o gün Nisiros adasında konuştuğumuz tasarıyı hayata geçiriverdik.
PEKİ NEDİR SOUMADA?
Soumada’nın tarihi, Yunanistan’ın Sakız ve İncirli (Knidos burnunun karşısındaki Nisiros) adalarına dayanıyor. Yunanistan’da bu adalar haricinde, Soumada’ya rastlamak zor… Badem özel bir yöntemle, su ve şekerle karıştırılıyor ve böylelikle Soumada adı verilen geleneksel badem şurubu elde ediliyor.
SOUMADA İLE NELER YAPILABİLİR?
Bu lezzetli mi lezzetli içecek konsantresine, istenilen oranda su ve kırık buz karıştırılarak, yaz sıcağında son derece ferahlatıcı bir içecek hazırlanıyor.
Kışın soğuğunda ise, sıcak su, süt ve biraz tarçınla karıştırılarak tüketilmesi oldukça lezzetli ve ısıtıcı oluyor…
Öte yandan Soumada ile neler yapılabileceği tamamen kişinin yaratıcılığına kalmış. Datça’nın meşhur barı Coop’un ekibi, Soumada ile hem alkollü bir kokteyl; hem de Datça’ya özgü bir Tiramisu yarattılar. Her ikisi de önümüzdeki sezonda Coop’un menüsünde olacak. Tariflerini zaman içerisinde yine Koca Kalem’de paylaşıyor olacağım.
İçerisinde yapay aromalar barındırmadığından, daha kuvvetli tatlarla bir araya geldiğinde, biraz kibar kalıyor ve kendini pek belli etmiyor olsa da, mesela süt ile karıştığında, Soumada’nın lezzeti fazlası ile öne çıkıyor. Bu da, Soumada’yı çocukların sütlerine alternatif lezzetler katmak açısından ideal bir partner yapıyor.
Günümüzde neredeyse her içeceğin içinde rastlanılan yapay aromalar yerine gerçek bademler; koruyucular yerine de belli bir oranda şeker var… Uzun ömrünü de içindeki şekere borçlu… Üstelik su ile karıştırıldığı için kendi ağız tadınıza göre seyreltebilirsiniz.
Datça’da bademe katma değer katmak üzere yola çıkmış bir çiftlik olarak, Datça’nın yerel bademlerinden, Soumada’nın da en güzelini sizler için yaptık… Deneyin, denettirin… Hatta Soumada ile farklı tarifler yapar da beğenirseniz, lütfen bize gönderin, yayınlayalım ?