Bununla birlikte, Ketojenik Diyetin doğurduğu çok büyük kısıtlamalar göz önüne alındığında, eğer durdurulursa kilo almak kaçınılmaz görünüyor.
Birçok bilimsel araştırmanın merkezinde, Ketojenik Diyet bugün birçok avantaj ve fayda ile ilişkilendiriliyor. Hatta bazıları, birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisi için bu diyetin ilgisini doğrulamaktadır.
Bununla birlikte, konuyla ilgili bilimsel araştırmalar süreklidir. Bu diyete belirli bir ilgi gösteren birçok kişi olsa bile, birçok çalışmanın hala devam ettiği ve bu nedenle sonuçların henüz %100 güvenilir olmadığı akılda tutulmalıdır. Bu nedenle, bu faydalar hakkında biraz daha bilgi sahibi olabilmeniz için bu araştırmanın küçük bir özetini hazırladık.
Fayda 1: Kilo Kaybı İçin Ketojenik Beslenme
Ketojenik beslenmenin kilo üzerindeki etkisi konuyla ilgili çok sayıda çalışma ile kanıtlanmıştır. En az 13 çalışma, Ketojenik Diyetin kilo vermede düşük yağlı bir diyete göre daha etkili olacağını da ortaya koydu. Gerçekten de, bu diyeti uygulayan kişiler, az yağlı bir diyet uygulayan kişilerle benzer bir kalori alımı için neredeyse fazladan bir kilo vermiş olacaktır.
Ketojenik diyet sayesinde kilo kaybı birkaç faktörle açıklanmaktadır.
Bununla birlikte, aşırı protein tüketmemeye dikkat edin, çünkü fazlası karbonhidratlara dönüşecek ve ardından sizi ketoz durumundan çıkaracaktır. Ayrıca kalori gereksinimlerinizi karşılamaya da dikkat edin, çünkü araştırmalar alınan kalorilerde çok fazla azalmanın metabolizmanızı yavaşlatabileceğini ve bunun da uzun vadede kilo vermeyi daha zor hale getirdiğini göstermiştir.
Fayda 2: Hastalıklar için bir tedavi olarak Ketojenik beslenme
Ketojenik diyetin birçok hastalık üzerindeki olumlu etkilerini analiz etmek için birçok çalışma yapılmaktadır. Bazıları, hala devam etmekte, bu nedenle, geriye dönük olarak alınmalıdır. Ketojenik diyetin bir tedavi olarak araştırıldığı veya halen araştırılmakta olduğu farklı koşullar şunlardır:
Tip 2 diyabet veya prediyabete karşı Ketojenik Diyet
Ketojenik Diyet, tip 1 diyabet bağlamında uygun değildir çünkü tip 1 diyabetlinin karbonhidrat yemeye devam etmesi gerekir. Gerçekten de, kendisine sürekli insülin dozları enjekte ettiği için, düşük karbonhidrat tüketimi akut ketoasidoza düşme riskine neden olacaktır.
Bununla birlikte Ketojenik Diyet, kan şekeri ve kilo üzerindeki etkisi nedeniyle tip 2 diyabetliler için faydalı olacaktır.
Birkaç çalışma , Ketojenik Diyetin insülin seviyelerini azaltabileceğini göstermiştir. Gerçekten de, tip 2 diyabetli kişiler üzerinde dört ay boyunca yapılan bir araştırma , kan şekerinde %16'lık önemli bir azalma olduğunu bile kanıtladı. Ayrıca, katılımcıların üçte birinin tüm diyabet ilaçlarını tamamen durdurabildiğini belirtiyor!
Başka bir çalışma , Ketojenik diyetinde iki hafta sonra insülin duyarlılığının %75 arttığını buldu.
Bu nedenle Ketojenik diyet, insülin duyarlılığını ve yağ kaybını iyileştirecek, tip 2 diyabetli kişilerin sağlığını iyileştirecek veya prediyabetli kişilerin sağlığını stabilize edecektir.
Fayda 3: Epilepsi İçin Ketojenik Diyet
Bunu Ketojenik diyetin kökeninde zaten açıklamıştık. Epilepsili çocuklarda nöbetler için doktorlar tarafından önerilen resmi olarak etkili bir tedavidir. Şu anda, bu diyet hala kullanılıyor ve nöbetleri azaltmaya çalışmak için tavsiye ediliyor.
Fayda 4: Kansere karşı Ketojenik Diyet
Başlangıçta, uzmanlar birkaç gözlemden sonra bu diyetle ilgilendiler. Diğer şeylerin yanı sıra, 1922'de bilim adamı Braunstein , kanser teşhisi konduktan sonra diyabetik hastaların idrarından glikozun kaybolduğunu kaydetti. Bu kaybolma, glikozun kanserli bölgelere toplandığını ve orada normalden daha yüksek oranlarda tüketildiğini gösterdi. Daha sonra birkaç çalışma, kanser hücrelerini glikozdan yoksun bırakmanın onlara zarar verebileceğini ve dolayısıyla iyileşmeyi destekleyebileceğini düşünmesine neden oldu.
Bu nedenle Ketojenik diyet şu anda çeşitli kanserler için bir tedavi olarak incelenmektedir. Halihazırda birkaç çalışma yapılmıştır ve Ketojenik bir diyetin tümör büyümesini yavaşlatmaya, hatta büyümeyi durdurmaya ve hatta en iyi durumlarda tümörü baskılamaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Bilim adamları ayrıca diyetin tümörlerin kemoterapiye duyarlılığı üzerindeki etkisini araştırıyorlar.
Her zaman kesin olan çok sayıda çalışma, beyin tümörleri, prostat, kolon, pankreas ve akciğer kanserleri üzerinde önemli bir etki rapor edebilmiştir.
Bununla birlikte, her kanser farklıdır ve her birinin birkaç genetik alt tipi vardır. Ketojenik diyetin etkinliği sadece bireye değil, aynı zamanda tümör varlığına ve genotipine de bağlıdır. Bu nedenle, Ketojenik bir diyetin benimsenmesinin kanser tedavisi için faydalı olacağına dair söz vermek şu anda maalesef hala imkansızdır. Ancak birçok çalışma devam etmektedir. Ancak şimdiye kadar, Ketojenik diyet birden fazla kanserle savaşma sözü veriyor.
Fayda 5: Alzheimer Hastalığı İçin Ketojenik Diyet
Halihazırda yapılmış birçok araştırmaya göre, Ketojenik diyetin Alzheimer hastalığının semptomlarını azaltabileceği ve ilerlemesini yavaşlatabileceği görülüyor.
Birkaç araştırmaya göre , keton cisimlerinin varlığı, beyin hücrelerinin yaşlanması üzerinde nöroprotektif bir etkiye sahiptir. Diyetin benimsenmesi, hastalığı olan yaşlı kişilerde gelişmiş bilişsel performansla da bağlantılıdır. Bununla birlikte, iyileştirilmiş bilişsel sonuçlar, ketozisin düzeyine ve süresine bağlıdır.
Fayda 6: Parkinson Hastalığının Önlenmesi İçin Ketojenik Diyet
Araştırmalar Ketojenik diyetin Parkinson hastalığının semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olacağını gösteriyor.
Başlangıçta işlenmiş gıdaları sağlıklı gıdalarla değiştirin ve tatlı atıştırmayı bırakın. Daha sonra bu diyette izin verilen ve yasaklanmış gıdalar listesine uyarken, lipitlerden zengin bir diyet (alımın %75i) ve karbonhidrat alımını (alımın %5'i) önemli ölçüde azaltmalısınız.