Kahvaltıyı atlamanın sinirsel açlığı artırdığını, metabolizmanızı yavaşlattığını ve kilo almanıza yol açabileceğini biliyor muydunuz?
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve asla atlanmamalıdır. Bazen kısıtlı zaman, acele ya da yoğun yaşam nedeniyle hareket halindeyken bir kahve içmenin yeterli olduğunu düşünsek de bu çok yanlıştır. Vücudumuzu gerçekten uyandırmak ve günü en iyi şekilde karşılamak istiyorsak, bir an durup kendimizi gerçek bir kahvaltıya adamalıyız. Doyurucu ve besleyici bir kahvaltı ise vücudun formda kalmasını sağlar.
Doğru kahvaltı nasıl yapılır kendimize en sık sorduğumuz sorulardan biridir. Aslında sabahın bu ilk öğününün ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ama yine de beslenme açısından dengesiz olmaması için onu nasıl dengeleyeceğimizi tam olarak bilmiyoruz. Kahvaltı günün ilk ve en önemli öğünlerinden biridir: Aslında, yapacağımız faaliyetlerle daha iyi yüzleşmek için gereken enerjiyi bize sağlar. Yetişkinler için önemli, çocuklar için vazgeçilmezdir, asla atlanmamalıdır.
BUNU BİLMEKTE FAYDA VAR
Kahvaltı yapmayı tercih etmemek sabah saatlerinde sinirli açlığı ve bir şeyler atıştırma isteğini artırır ve bu da kilo alımına yol açar, sindirimi zorlaştırır ve metabolizmayı yavaşlatır. Aç karnına kahve içmek sindirim sistemini tahriş edebilen mide hipersekresyonuna neden olabilir. Özofageal reflüye ve gastrite neden olur. Aksine doyurucu ve besleyici bir kahvaltı yapmak vücudun zinde ve sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
Doğru Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?
Güne doğru miktarda enerji ile başlamak çok önemlidir ve bunu yapmak için iyi bir kahvaltıdan daha iyi bir şey yoktur. Kurabiyeler ve tahıl gevrekleri en popüler olanlardır ancak dengeli bir öğün için yenebilecek yiyecekler sadece bunlar değildir. İyi bir kahvaltı için nasıl ve ne seçeceğimizi görelim;
Karbonhidratlar ve lifler
Bir kişinin günlük enerji alımının ortalama referans değeri 2000 Kcal civarındadır "Yeterli" bir kahvaltının enerji alımı, diyetin toplam enerjisinin %15 ila 20'si arasında olmalıdır. Dolayısıyla bir yetişkin için 350 Kcal olmalıdır. Gıda olarak, tam tahıl bazlı olanlar tercih edilmesi gerekir. Bu nedenle, her şeyden önce aşağıdakiler alınmalıdır;
Tam tahıllı ekmek veya mısır gevreği (ilave şeker yok)
Süt veya yoğurt (tercihen az yağlı)
Taze meyve
Fındık
Tam tahıllar, lif alımıyla sağlığımıza olumlu katkıda bulunan besinlerdir. Süt ve yoğurt ise biyolojik değeri yüksek proteinlerin yanı sıra A, D vitaminleri, kalsiyum ve potasyum açısından önemli kaynaklardır. Ayrıca sütün, kalsiyum ve fosfor açısından zengin, optimal oranda ve kolayca sindirilebilir bir formda olduğu ve sağlıklı kemikler ve dişler için gerekli olan bu minerallerin ana kaynağını oluşturan birkaç gıdadan biri olduğunu sorgulayabiliriz. Bu iki mükemmel yiyecek kategorisi, özellikle düzenli olarak kahvaltı yapma konusunda en isteksiz olan ve günün ilk öğününde bu yiyeceklere yer vermezlerse genel olarak yetersiz besin alımı riskini artıran küçükler için önerilir. Ancak bunlara ek olarak, fiziksel egzersiz yapanlar için de gereklidir. Beslenme durumundan ve spor performansından ödün vermemek için daha fazla enerji ihtiyacı nedeniyle, yeterli bir kahvaltı yapmak gereklidir.
İdeal Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?
Kalori ihtiyacımızın %20-25'ini sağlar;
Tüm makro besinlerin (karbonhidratlar, proteinler ve yağlar) bir kaynağını ve bol miktarda mikro besinleri (vitaminler ve mineraller) içerir.
Kahvaltı tokluk hissini teşvik etmek ve glisemik zirvelerden kaçınmak için ağırlıklı olarak düşük glisemik indeksli gıdalardan oluşmalıdır.
Kahvaltıda Alınması Gereken Besinler Nelerdir?
Kahvaltı güne başlamak için harika bir yoldur. Bazı insanlar kahvaltıyı atlamayı tercih ederek zayıflamanın hayalini kurarlar. Kahvaltı yapmadan güne başlamak zayıflatsa bile önerilen bir durum değildir. Kahvaltı yapmaktan hoşlanıyorsanız, besleyici gıdaları tercih etmek uzun süreli enerji sağlayabilir ve sizi saatlerce tok tutabilir. Bu gıdalar tipik olarak protein, lif, sağlıklı yağlar ve mikro besinler açısından yüksektir.
Rafine karbonhidrat yüksek şeker, ve katkı maddeleri içeren sağlıksız seçeneklerden kaçınmanız sizin için her zaman en iyi seçenektir. Her zaman için neleri tüketmeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Bu nedenle size bir liste hazırladık. İşte sabahların tadını çıkaracağınız en iyi 7 yiyecek ve içecek;
1.Yumurta
Yumurtalar basit ama besleyici bir kahvaltı seçeneğidir. Kas sentezini desteklemeye yardımcı olan mükemmel bir protein kaynağıdır. Proteinin sindirilmesi biraz zaman aldığından, tok hissetmenize de yardımcı olur.
Aynı zamanda yumurta sarısı lutein ve zeaksantin içerir. Bu antioksidanlar katarakt ve maküler dejenerasyon gibi göz bozukluklarını önlemeye yardımcı olur. Ek olarak yumurta beyin ve karaciğer sağlığı için hayati bir besin olan kolinin en iyi kaynaklarından biridir.
2. Kahve
Kahve dünyanın en popüler içeceği arasındadır. Uyanıklığı destekler, ruh halini iyileştirir ve fiziksel ve zihinsel performansı artırır. Özellikle birçok sporcu, spor performansını desteklemek için antrenman öncesi doğal bir içecek olarak kahve içiyor. Ayrıca antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip klorojenik asit, kafeik asit ve diterpenler gibi diğer faydalı bileşikleri de içerir. Düzenli kahve tüketimi, obezite, düşük kalp hastalığı riski, Parkinson, tip 2 diyabet, karaciğer hastalığı, belirli gibi birçok hastalığın sağlık yararıyla ilişkilidir.
3.Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi klasik bir kahvaltı seçeneğidir - ve ayrıca besleyicidir. Çözünür lif özelliği sayesinde yalnızca kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda midenin boşalmasını geciktirerek ve aşırı yemeyi önleyebilecek bir tokluk hormonu salınımını tetikleyerek tokluk hissini de destekler. Ayrıca yulaf iyi bir demir, B vitaminleri, manganez, magnezyum, çinko ve selenyum kaynağıdır.
4.Chia Tohumu
Chia tohumları son derece besleyicidir ve harika bir lif kaynağıdır. Bu tohumların yüksek çözünürlü lifleri de aynı şekilde kan şekeri düzeylerini dengelemeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. Chia tohumları protein açısından yüksek olmasa da, onları yoğurt, süzme peynir veya protein karışımı gibi yüksek proteinli yiyeceklerle birlikte yiyebilirsiniz.
5.Süzme Peynir
Süzme peynir de kalorisi düşüktür. Bu nedenle, sizin aç hissetmeden kilo vermenizi destekleyebilir. Süzme peynir, tok kalmanıza ve açlığı azalmasına yardımcı olabilecek protein bakımından yüksektir. Hem düşük kalorili hemde besleyici olan bu yiyeceği kahvaltı sofralarından eksik etmemenizi öneririz.
6.Yeşil Çay
Yeşil çay, sabahları sizi dinçleştiren rahatlatıcı bir içecektir. Uyanıklığı ve ruh halini iyileştiren kafein içerir. Bir fincan (240 mL), yalnızca 35-70 mg kafein sağlar; bu, aynı miktarda ki kahve porsiyonunun yaklaşık yarısıdır.
7.Tam buğday ekmeği
Sabahları sade bir kahvaltı yapmayı tercih ediyorsanız tam buğday tostu deneyin. Tam tahıllı tost, yavaş sindirilen ve kan şekerini hızla yükseltmeyen lif ve karmaşık karbonhidratlar bakımından zengindir. Tam buğday ekmeği iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca, çok çeşitli besleyici sürülebilir ürünlerle tamamlayabilirsiniz.
Kahvaltıdan hoşlanıyorsanız, güne besleyici besinlerle başlamayı deneyin. Kahvaltı seçenekleri çok olsa da, en iyi seçenekler lif, protein, sağlıklı yağlar, vitaminler ve minerallerdir...
Oranları Nasıl Olmalıdır?
Dengeli bir kahvaltı tipik olarak protein, lif ve yağlar içermelidir. Sağlıklı bir sabah kahvaltısı oluşturmak istiyorsanız, yumurta, kepekli tost, fındık ve yeşil çay gibi kolay seçenekleri deneyebilirsiniz.